Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Bio Langeland...

”Loveless” er: ”Enormt overbevisende filmskabning”

Loveless

Der har altid været koldt i Rusland, men i ”Loveless” der vandt juryprisen i Cannes og var nomineret til prisen for Bedste udenlandske film både til Golden Globe og til Oscar-uddelingen i 2018, kommer kulden indefra.
Vi følger parret Zhenya og Boris, der står midt i en ond skilsmisse præget af vrede, frustration og beskyldninger. De har begge fundet en ny partner, og ønsker ikke andet end at se den anden forsvinde ud ad døren – for altid. Midt i det hele står den eneste ting, der stadig binder dem sammen, deres 12-årige søn, Alyosha, der stumt hører hvert vrede ord og hver råbende beskyldning, og som bliver det sagesløse offer for sine forældres eksploderende frustration. Indtil han en nat er vidne til et ubarmhjertigt skænderi, som mere eller mindre sender dem alle ud over kanten. Den lille dreng forsvinder ud ad døren og starter en katalysator af sorg, der svømmer gennem det før så stormende hav af vrede, som hans forældre levede i ….
Rammen er vor tids Rusland, et isnende koldt land fuld af tung nationalisme, nedarvet kristendom og alment hykleri. Det lyder fremmedartet, men mon ikke fortællingen om barnet som skilsmissens virkelige offer vil vække genklang på tværs af landegrænser. Cannes viste, at vanskelige familieforhold er et emne, som optager mange af vores vigtigste instruktører, men ”Loveless” skiller sig ud blandt disse titler. Den gemmer sig ikke bag nogen sort humor, men behandler sit emne med en kras realisme, der rammer så meget desto hårdere. En del af tiltrækningskræften er, at Boris og Zhenya ikke fremstilles som onde mennesker partout, men bare som enormt utilstrækkelige og selvbedrageriske.
Instruktøren af "Loveless" er den ultratalentfulde russiske instruktør Andrey Zvyagintsev, hvis sidste film, "Leviathan", blev Oscar-nomineret for bedste udenlandske film i 2015.
Zvyagintsev rammer hårdt med sin enkle, men effektfulde fortælling om kærlighedens kår. Alvoren bliver aldrig tyndet op med sort humor. Der er ingen formildende omstændigheder eller mulighed for distance. ”Loveless” taler for sig selv. Det er en stilsikker og enormt overbevisende filmskabning.
Filmen vises mandag d. 4. februar kl. 19.00 i Bio Langeland og er Filmportalens første film i denne sæson.
Der serveres gratis kaffe og småkager eller lign. før filmen.
Alle er hjertelig velkomne.